LAAG-ENERGIEKANTOOR VEENENDAAL.

LAAG-ENERGIEKANTOOR VEENENDAAL

Type gebouw

Kantoorpand met magazijn

Bouwjaar

2014

Aannemer

Hardeman Veenendaal

Installateur

Schans Veenendaal

Project

Nieuwbouw

Opdrachtgever

Stichts beheer Veenendaal

Adviseur/Architect

Guido Bakker Veenendaal

Zonoriëntatie voorgevel

Oost-gericht

Technieken

 • Lucht-water warmtepomp met vloerverwarming in magazijn
  Fujitsu Waterstage cascadeopstelling 2x HT16F met een gezamenlijk verwarmend vermogen van 26kW bij een buitentemperatuur van -10°C.
 • Lucht-water warmtepomp met vloerverwarming en met Domuz zoneregeling in de verkeersruimte
  Fujitsu Waterstage WC05 met een verwarmend vermogen van 3.94kW bij een buitentemperatuur van -10°C.
 • Lucht-lucht warmtepomp VRF-systeem (koelen en verwarmen met warmterecuperatie) met inbouw AircoHeaters en Comodair luchtverdeelroosters in de kantoorruimtes, vergaderlokalen en showroom
  Fujitsu AJY180GALH
 • Balansventilatie met warmteterugwinning
  Orcon WTU-DA-04-VAV met Freeverter regeling / WTU-800-EC-E / HRC-300-15-BPH
 • PV-panelen
  192 m2 (120 stuks)

Projectbeschrijving

Het Thercon & Orcon kantoorpand in Veenendaal is een perfect voorbeeld van een modern ‘all-electric’ Green Igloo kantoorgebouw zonder gasaansluiting. Het pand heeft een dikke isolatieschil en wordt energiezuinig verwarmd, gekoeld en geventileerd. Op het dak zorgen 121pv-panelen voor het opwekken van de benodigde energie voor eigen gebruik, o.a. voor het opladen van de elektrische bedrijfsauto’s.

Het magazijn wordt met een minimumverbruik op een aangename temperatuur gehouden met behulp van een Fujitsu Waterstage lucht/water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

De kantoorruimtes, vergaderlokalen en showroom worden verwarmd en gekoeld met inbouw AircoHeaters en Comodair luchtverdeelroosters (ISO comfortgarantie A).

Het moderne pand wordt continu voorzien van gezonde, verse lucht middels een Orcon balansventilatiesysteem en bedieningen met ingebouwde CO2-sensoren. Bovendien houden vochtsensoren de luchtvochtigheid op een optimaal peil.

Ondanks het hoge klimaatcomfort is de EPG slechts 0.57 zonder pv-panelen en zelfs maar 0.30 met 121 pv-panelen. Met een Energy Monitor wordt het  energieverbruik en de energieopbrengst van het kantoorpand in detail gevolgd.

Eigenaar aan het woord

Madelon Voorhoeve:

“We wilden geen compromissen sluiten op het vlak van comfort. Een perfect geregeld en aangenaam binnenklimaat heeft immers een belangrijke invloed op de motivatie en prestaties van je medewerkers. Daarom kozen we voor koeling en verwarming middels stille plafond inbouw AircoHeates en Comodair luchtverdeelroosters. Daardoor kunnen we werken in extra grote comfortzone met een perfect gebalanceerde temperatuur, zonder hinderlijke luchtstromen.”

“Zelfs zonder pv-panelen is de EPG voor ons pand slechts 0.57. Dat was voor ons de perfecte situatie om middels pv-panelen op het dak in eigen groene elektriciteit te voorzien en de EPG te reduceren tot 0.30. Maar daar houdt het niet op, want dankzij onze real-time Energy Monitor kunnen we nu perfect berekenen hoeveel extra pv-panelen we moeten plaatsen om volledig energieneutraal te zijn.”

“Zelf rijdt ik met een 100% elektrische auto, en gelukkig ook steeds meer medewerkers, klanten en leveranciers. Daarom lieten we op de parking een quick charger plaatsen. Zo tank ik groene elektriciteit en zijn we helemaal ‘future ready’.”

VOLG ONS OP
© GREEN IGLOO
Webdesign Come To Kate

Deel dit met uw netwerk!

Shares