30 energiezuinige woningen op Schiermonnikoog.

30 energiezuinige woningen op Schiermonnikoog

Type gebouw

Vrijstaande woning / Twee onder een kap woning

Bouwjaar

2010

Aannemer

Bouw- en aannemingsmaatschappij Noppert BV

Architect

De Zwarte Hond

Project

Nieuwbouw

Opdrachtgever

WoonFriesland

Installateur

Pranger-Rosier Installaties

Technieken

  • Lucht-water warmtepomp
    Fujitsu Waterstage warmtepomp
  • Ventilatie met warmteterugwinning (balansventilatie)
    Orcon HRC 300

Projectbeschrijving

Met dit project wilde woningcorporatie WoonFriesland zijn steentje bijdragen. Na zeven jaar planvorming was het zover. In 2010 werden aan de rand van het dorp Schiermonnikoog dertig energiezuinige woningen opgeleverd.

Aanvankelijk werd gedacht aan een bodemwarmtepomp, maar WoonFriesland week uiteindelijk uit naar de lucht-water warmtepomp. Theun Erik Holwerda, projectleider van WoonFriesland: “Mijn probleem met een bodemwarmtepomp was dat bewoners de woning ’s zomers moeten koelen om daarmee warmte in de bodem te laden. Als je dat niet doet haalt de warmtewisselaar in de winter zoveel warmte uit de bodem dat hij bevriest. Ik was bang dat bewoners niet dat vereiste woongedrag zouden vertonen, om deze reden is er gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Het voordeel hierbij is dat je niet afhankelijk bent van het woongedrag van bewoners.”

Installateur Jan Dijkman van Pranger-Rosier legt het principe van de warmtepomp nog een keer uit: “De warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. In de buitenunit haalt een condensor warmte uit de buitenlucht. Die warmte wordt via leidingen naar de binnenunit in de bijkeuken gevoerd, waar een verdamper het water opwaardeert naar 35 graden voor de vloerverwarming. Dat opnemen van warmte uit de buitenlucht gaat zeker goed tot 15 graden onder nul. Bij strengere vorst springt een elektrisch element bij, maar dat is maar heel zelden nodig.”

Een aardige werkwijze volgens projectleider Holwerda was het moment in de bouw waarop woningen op kierdichtheid werden getest. “We lieten eerst één woning helemaal afmaken. Dan zetten we die woning onder druk en mocht de aannemer met ons meekijken waar de kieren en gaten zaten. Dat was schrikken geblazen, maar het resultaat was wel dat hij bij de resterende woningen nog beter zijn best deed.”

Architect Henk Stadens van bureau De Zwarte Hond ging behoedzaam te werk: “We wilden het niet alleen qua installatietechniek duurzaam maken, maar ook als geheel. Door bijvoorbeeld met grote beukmaten te werken maakten we toekomstbestendige woningen. Daarnaast lieten we ons inspireren door de vorm, materialen en lokale kleuren van het oude dorp. De lokale bevolking was dan ook te spreken over het ontwerp en hebben het in hun hart gesloten. Dat laatste is voor duurzaam bouwen ook cruciaal.”

Bewoners aan het woord

Bouke Henstra:

“Dit is toch prachtig wonen? Het is hartstikke comfortabel, alles is  aangepast voor senioren en we hebben prachtig uitzicht. Mijn vrouw en ik willen hier nooit meer weg.”

“Interessant is ook dat Thercon, de  leverancier van de warmtepompen, continu prestatiemetingen uitvoert bij één van de woningen op Schiermonnikoog en deze vergelijkt met andere woningen. Zo worden de energieprestaties op de voet gevolgd.”

Neem een kijk op liveheatpump.nl

Fotogalerij

VOLG ONS OP
© GREEN IGLOO
Webdesign Come To Kate

Deel dit met uw netwerk!

Shares