Nieuws.
< TERUG

Madelon Voorhoeve, directeur Orcon en Thercon, had met haar team een bijzonder boeiend programma te bieden tijdens het bedrijfsbezoek op maandag 18 september. Nadat ze eerst vertelde over wat haar beide bedrijven bijdragen aan de realisatie van energieneutrale woningen en bedrijfsgebouwen, onder andere met haar label Green Igloo, gaf ze het woord aan wetenschapspionier Edwin ter Velde. Hij hield de aanwezigen volledig in zijn ban met zijn gepassioneerde verhaal over de noodzaak van het terugdringen van met name plastic afval. En met gepaste trots introduceerde hij de Solar Voyager: het voertuig dat is opgebouwd uit hexcores.

Uniek voertuig
Het was een schok om te horen dat er ieder jaar (!) in Europa 8 miljoen ton plastic op land wordt gestort. Edwin ter Velde pleit dan ook voor veel meer hergebruik en geeft zelf het goede voorbeeld. Van plastic afval maakt hij draad waarmee een 3-D printer hexcores print: een soort 6-kantige plastic bouwblokjes, waarmee de Solar Voyager wordt gebouwd. Met zijn expeditie Clean2Antarctica wil hij de aandacht vestigen op het afvalprobleem en iedereen van jong tot oud activeren om er iets aan te doen.

Rondleiding
Na het indrukwekkende betoog van Edwin, kregen de bijna 100 aanwezigen in groepjes een rondleiding door Orcon en Thercon. Daarna stond de catering klaar met drankjes en heerlijke fingerfood gerechtjes. De Solar Voyager kon worden bekeken net als de 3-D printer. Bij vertrek kreeg iedereen nog een warme das mee van de medewerkers van Orcon en Thercon.

Samen komen we er wel
Zoals Madelon Voorhoeve zelf aangaf, is milieubewust ondernemen niet iets dat vanzelf gaat. Stimulering door subsidie kan een behoorlijke aanjager zijn van succesvolle innovaties. Maar het begint vooral met bewustwording. Met – op het oog – kleine zaken zoals afval scheiden en geen energie verspillen. Het mooie is, dat als iedereen iets ‘kleins’ doet, er alles bij elkaar iets groots gebeurt. Wie Edwin ter Velde wil steunen, kan voor slechts 250 euro ‘Reisgenoot’ worden en een hexcore adopteren. De foto’s vindt u hier.

Via deze weg bedanken we iedereen hartelijk voor hun bezoek en wensen wij alle leden van de Bedrijven Kring Veenendaal en Ondernemend Veenendaal een 100% electric klimaatsysteem toe!

VOLG ONS OP
© GREEN IGLOO
Webdesign Come To Kate
Share This

Deel dit met uw netwerk!

Shares