Blog.
< TERUG

Een duurzaam verwarmingssysteem en een efficiënt ventilatiesysteem zijn vandaag de dag essentieel in een goed geïsoleerde, gezonde, laag-energiewoning, -school of -kantoor. Door het binnenklimaat in zijn geheel te benaderen, kunnen wij de hoogste comfortgaranties bieden met de kleinste ecologische voetafdruk. Dit is de uitdaging waar wij samen elke dag voor staan. Orcon en Thercon realiseren dit samen met het Green Igloo concept.

Madelon Voorhoeve

Directeur, Orcon & Thercon

Waarom lopen bewoners van bestaande woningen niet warm voor Nul op de Meter (NOM) of op Nul op de Meter voorbereide woningen? Waar loopt dit op vast? Staan de mogelijke kosten in de weg? Het zijn vragen die me regelmatig worden gesteld door woningbouwverenigingen, gemeenten, provincies, beleidsmedewerkers en andere partijen. Steevast is mijn antwoord dat de aarzeling niet zozeer wordt veroorzaakt door geldzorgen, maar vooral door ons gedrag.

Nul op de Meter Green IglooOm open te staan voor Nul op de Meter moet je als bewoner of opdrachtgever ‘bereid zijn tot’. ‘Tot wat?’, zie ik u denken. Ik geef een simpel voorbeeld. Stel je beschikt over een volledig elektrisch rijdende auto. Dan moet je ook ‘bereid zijn tot’. Je zult bereid moeten zijn om hem regelmatig te laden, je moet de stekker gebruiken, een vrije laadpaal vinden, een laadpas hebben, en zeer regelmatig laden. Allemaal zaken waar je, je niet druk over hoeft te maken als je een brandstofauto rijdt: je gooit je tank vol diesel en kunt 1.000 kilometer rijden, zonder na te denken. Door elektrisch te rijden, kies je een compromis. Je hebt een superstille auto, fiscale voordelen, draagt bij aan een schoner milieu en rijdt met veel comfort en luxe. Maar je moet dus wel ‘bereid zijn tot’.

 

De vraag die we bewoners moeten stellen, is dus: ‘Bent u bereid om wat over te hebben voor Nul op de Meter?’ Dat betekent dus dat o.a. uw CV ketel wordt vervangen voor een warmtepomp, want bij Nul op de Meter hoort geen gas aansluiting. Wat komt er zoal bij kijken?

Even de feiten op een rij:

 1. Je woning moet goed geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is, zal dat als eerste moeten gebeuren.
 2. Je woning moet goed geventileerd worden, bij voorkeur met warmteterugwinning (WTW).
 3. De bestaande radiatoren worden vervangen voor vloerverwarming of convectoren – waarbij je er rekening
  mee moet houden dat convectoren vrij staan.
 4. Op de plek van je oude CV ketel komt een mooie, witte kast te staan met het formaat van een dubbele
  koelkast (60 centimeter breed, 220 centimeter hoog).
 5. In de tuin of op het dak van de schuur wordt de buitenunit van de warmtepomp geplaatst, voorzien van
  een mooie geluiddempende kap.
 6. Het gasfornuis wordt vervangen door een inductiekookplaat.all-electric woning
 7. Doordat verwarmen en koken nu gasloos gebeurt, kan de gasleiding worden afgesloten (en hoef je er
  ook geen vastrecht meer voor te betalen!).

Het resultaat: een ‘all-electric’ Nul op de Meter woning mag er zijn, maar daar is dus wel een hele lijst aan ingrepen voor nodig. Aan
die lijst kan niet worden getornd. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel gemakkelijker! We kunnen het hele proces van A tot Z voor je regelen. We hebben daar de ervaring en het professionele netwerk voor. Het enige wat we op dat vlak van bewoners vragen? Dat ze ‘bereid zijn tot’, zodat ze aan het eind van dat proces trots kunnen zijn op hun Nul op de Meter woning.

En dat laatste is precies waar de schoen wringt. Trots zijn op een Nul op de Meter woning is mooi, maar er is geen noodzaak toe, waardoor bewoners minder ‘bereid zijn tot’. De uitdaging voor alle betrokken partijen is dan ook om ervoor te zorgen, dat er noodzaak is, en dat de wind uit een andere hoek gaat komen.

VOLG ONS OP
© GREEN IGLOO
Webdesign Come To Kate
Share This

Deel dit met uw netwerk!

Shares