Blog.
< TERUG

img_4098Sinds de bouw van mijn Plushuis in 2012 heb ik tientallen rondleidingen door mijn huis gegeven aan 100-en burgers, bouwers en bestuurders, en vele adviesgesprekken.

Standaard vraag is altijd: “Wat is dit nu precies voor een huis? Is het nou een passiefhuis, een active-house, of is het een nul-op-de-meter woning?”

Ik probeer dan uit te leggen dat het een mix hiervan is. Maar daarmee wordt geen genoegen genomen, het Plushuis moet en zal in 1 hokje passen, eerder gaan ze niet naar huis. Omdat deze hokjes mij net niet passen, heb ik er in 2012 een categorie aan toegevoegd, die van “ Altijd Lente ”.

Als ik uitleg wat ik hiermee bedoel zie je mensen die je halverwege de rondleiding kwijt was geraakt, omdat je begint over luchtdicht en damp-open, warmtepomp en WTW, weer opveren. “Oh, nu snap ik het! Het gaat hier helemaal niet meer om trias-energetica, of louter de energierekening naar nul te brengen. Het gaat erom dat hier mensen prettig in kunnen wonen!”

Hoezo dan……“ Altijd Lente ”? En waarom geen….

  • Passiefhuis: Door de Duitse afkomst is het Plushuis in de basis een passiefhuis: Zoveel mogelijk energie uit de zon passief naar binnen halen. En als het eenmaal binnen is, binnen houden met stevige isolatie, veel aandacht voor detailleren zodat er zo min mogelijk koude bruggen zijn, en hele goede luchtdichtheid. Het Plushuis is niet gecertificeerd met een Nederlands keurmerk, daar kan ik namelijk niet in wonen, maar het voldoet wel bijv. aan de keiharde Duitse passiefhuis eis voor luchtdichtheid (Qv10 van 0,15). Dat is een niveau dat voor meeste Nederlandse bouwers nog onwaarschijnlijk hoog ligt. Dit zorgt voor een enorm hoge mate van comfort, het zorgt immers voor de volledige afwezigheid van koude stromingen langs je lijf, in gewoon Nederlands “tocht” dus.
  • Active House: In een Active House worden aanvullende eisen gesteld aan onder andere lichttoetreding en het maximum aan CO2 dat is toegestaan. Toen ik in 2009 het Plushuis ging ontwikkelen stelde ik deze aspecten ook als basisvoorwaarden.
  • Nul-op-de-Meter: Nul op de Meter of NOM heeft als drijvende kracht de energierekening: met inzet van de energierekening de meer-investeringen terugverdienen. Ik koos bewust voor een “energiesoepele” technische installatie, met een bodem-warmtepomp die met zo min mogelijk elektrische energie de koudste dagen zou kunnen doorkomen. Hierdoor houd ik elk jaar van de 10 MWh die de 42 zonnepanelen produceren een slordige 5 MWh over. Dus eerder “plus-op-de-productiemeter” dan NOM…vandaar die naam Plushuis.
  • Bio-based: het Plushuis is een mix; het casco is volledig HSB (Hout Skelet Bouw), met ook de vloeren en dak in HSB, dus met hout als constructiemateriaal. Alleen de bodemplaat en kelder zijn van beton. De buitenwand is bekleed met een cementvezelplaat, waarin de vezels uit de houtzagerij zijn vermengd met cement. Helaas is de isolatie nog met traditioneel glaswol. Met de kennis van nu was ik zeker op zoek gegaan naar een prefab systeembouwer die met biobased materialen damp-open bouwt.
  • Damp-open of damp-dicht: Het Plushuis is door een Duitse prefab systeembouwer gebouwd die standaard dampdicht bouwt. In de ecologische bouwwereld is dit “vloeken in de kerk”, en vaak wordt het argument genoemd “je wil toch niet wonen in een regenpak”. Ik heb vanaf het begin de relatieve luchtvochtigheid gemeten, en die ligt jaarrond 24/7 op hele comfortabele waarden rondom de 50%. Hiervoor zorgt de WTW installatie, die je sowieso nodig hebt om voldoende frisse lucht binnen te krijgen. Dus ook hier “ Altijd Lente ”.
  • Fluisterstil: Aan het gevoel dat het “ Altijd Lente ” is in het Plushuis draagt ook de fluisterstille ventilatie bij. Wat ik zelf echt een ondergeschoven kind vind in de woning(ver)bouw is geluid. Doordat je juist door triple glas en kierdichtheid veel minder geluiden van buiten hoort, gaan interne geluidsbronnen zoals ventilatie, koelkast en vaatwasser snel tot ergernis leiden. De eis uit het Bouwbesluit voor geluid gaat mij zelf niet ver genoeg. Gelukkig is het Plushuis voorzien van een fluisterstil ventilatiesysteem, door het toepassen van geluidsdempers op bijna elk inblaas en afzuigventiel.

 

Mijn advies:

Doe geen concessies aan uitgangspunten en aan gewenste kwaliteit. De meest gebruikte term in de bouw “het kan best zo” staat garant voor heel veel problemen, waardoor je eerder bij het “altijd herfst” gevoel uitkomt, dan dat zo gewenste gevoel van “ Altijd Lente ”!

VOLG ONS OP
© GREEN IGLOO
Webdesign Come To Kate
Share This

Deel dit met uw netwerk!

Shares